Studiu INS: Creștere semnificativă a numărului locuințelor construite

Anul 2019 a fost marcat de avântul considerabil pe care l-au luat construcțiile rezidențiale pe fondul unei cereri foarte pronunțate pe acest segment.

Conform datelor prezentate recent de către Institutul Național de Statistică (INS), în trimestrul al treilea al anului în curs au fost date în folosință 19.233 de locuințe, cu 1.870 mai multe decât au fost finalizate și date în folosință în perioada similară a anului trecut.

Evoluția față de anul precedent s-a manifestat pe toată durata lui 2019. În cifre, această evoluție se traduce în finalizarea a 46.437 de locuințe în perioada 1 ianuarie – 30 octombrie 2019, cu 6.059 mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

Cum era de așteptat, cea mai mare parte a locuințelor finalizate în al treilea trimestru al anului în curs sunt localizate în mediul urban, respectiv 58,7%, conform datelor oficiale prezentate de INS.

Un alt fapt relevat de cifrele prezentate de INS este creșterea numărului de locuințe realizate din fonduri private și o scădere a celor realizate din fonduri publice. Astfel, în al treilea trimestru al anului în curs, numărul locuințelor finalizate din fonduri private a crescut cu 2.027 față de penultimul trimestru al anului trecut. În același timp, comparând aceleași perioade, numărul locuințelor finalizate din fonduri publice a scăzut cu 157.

În ceea ce privește clasamentul pe regiuni, cea mai mare creștere s-a înregistrat în zona Nord-Vest cu +1.210 locuințe finalizate, urmată de zona București-Ilfov, cu +683 locuințe finalizate, de zona Sud-Est cu +406 locuințe finalizate, de zona Sud-Muntenia cu +215 și de zona de Vest cu +179 locuințe finalizate.

Prețurile apartamentelor din Brașov scad în luna septembrie

La nivel național prețurile apartamentelor au marcat o apreciere ușoară în septembrie, față de luna precedentă. Brașovul face excepție de la această tendință și consemnează o scădere a pretențiilor proprietarilor și dezvoltatorilor.

Indicele Imobiliare.ro consemnează la nivel național o creștere semnificativă pe segmentul apartamentelor vechi, respectiv 2,3%, ceea ce a dus prețul mediu pe metru pătrat util de la 1.282 de euro, la 1.312 euro. Pe segmentul locuințelor noi, aprecierea a fost una mult mai temperată, 1,4%, ceea ce se traduce într-un preț mediu pe metru pătrat util care a urcat de la 1.406 euro, la 1.426 euro.

Dacă în majoritatea centrelor urbane monitorizare de Imobiliare.ro s-au încadrat în tendința de creștere a prețurilor, Brașovul și Iașiul au fost excepțiile care au marcat scăderi în septembrie.

Apartamentele din Brașov s-au ieftinit, în medie, cu 0,9%, de la 1.146 euro, la 1.136 euro pe metru pătrat util. Scăderea s-a resimțit pe ambele segmente, atât pe ce al apartamentelor noi, cât pe segmentul apartamentelor din ansamblurile rezidențiale noi.

Astfel, locuințele situate în blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,9%, de la 1.131 euro, la 1.121 euro pe metru pătrat util. Deprecierea a fost la aproape același nivel și în ceea ce privește apartamentele noi din Brașov. Aceste unități locative s-au ieftinit cu 1%, ceea ce a determinat o scădere a prețului pe metru pătrat, de la 1.177 euro, la 1.165 euro.

Scăderile înregistrate nu sunt semnificative, dar pot marca o stabilizare a pieței locale, după o perioadă în care s-a încadrat pe un trend ascendent.

Cererea de apartamente noi din Brașov stimulează construcțiile din segmentul rezidențial

Piața rezidențială din Brașov a cunoscut o evoluție similară cu cea manifestată în cele mai mari orașe din țară. Evoluția s-a resimțit în volumul ansamblurilor rezidențiale noi finalizate sau demarate, mai mult decât într-o creștere semnificativă a prețurilor.

Apartamentele noi din Brașov, poziționate în ansamblurile rezidențiale finalizate recent sau în curs de construire au început să devină din ce în ce mai interesante, în timp ce apartamentele aflate în construcții vechi încep să piardă teren. Apartamentele noi sunt vizate, în general, de publicul tânăr, a cărui standarde și nevoi au evoluat către o abordare funcțională și minimalistă a spațiului locativ. Dezvoltatorii activi în Brașov au sesizat aceste tendințe și propun spații locative care se conformează noilor standarde.

Compartimentarea este un atu important al apartamentelor noi deoarece favorizează o adaptare facilă la stilul de viață activ al tinerilor, asigurându-le în același timp, funcționalitatea și confortul de care au nevoie. În același timp, conceptul de design exterior și interior, unic, în fiecare ansamblu rezidențial nou, constituie un punct forte în fața imobilelor vechi care, în mare parte, sunt construite după același tipar.

Cumpărătorul potențial modern are cerințe variate și se așteaptă ca dezvoltatorii să răspundă cu propuneri prin care aceste cerințe să fie satisfăcute. De aceea, flexibilitatea în ceea ce privește amenajarea spațiului interior este întotdeauna o facilitate apreciată. Tocmai datorită acestei facilități, o serie de cumpărători se orientează către ansambluri rezidențiale aflate în faza de proiect sau într-o fază incipientă a construcției.

În portofoliul Decent RealEstate au intrat recent două ansambluri rezidențiale noi care propun, pe lângă cele mai apreciate elemente de către cumpărătorul actual și o serie de elemente de plus valoare. Platinium Residence și Qualis Residence propun o serie de variante de apartamente moderne care se pot ridica la standardele cumpărătorului actual.

Cum gestionezi relația cu vecinii problemă?

Relația cu vecinii problemă poate degenera foarte ușor, de aceea, gestionarea ei trebuie să se bazeze pe o abordare rațională. De îmbunătățirea relației cu acest tip de vecini depinde, până la urmă, o parte importantă a calității vieții în imobil sau în cartier.

Astfel, pentru a gestiona cu succes această relație poți parcurge ghidul de mai jos.

Asigură-te că nu ești tu vecinul problemă

Înainte să te uiți în „ograda vecinului” pentru a descoperi ceea ce te deranjează, analizează-ți puțin comportamentul și obiceiurile. S-ar putea ca problema să fie la tine, iar comportamentul tău să aibă un impact negativ asupra vecinilor. Așadar, verifică elemente simple cum ar fi nivelul de zgomot pe care îl generezi, dacă ai grijă de spațiile comune sau alte aspecte are ar putea avea un impact negativ asupra vecinilor tăi.

Dezvoltă o relație amicală

Indiferent de problemă, încearcă o abordare amicală, orientată către rezolvarea problemei. Vorbește pe un ton care să nu pară amenințător și încearcă să împingi discuție către o abordare constructivă, astfel încât problema să fie conștientizată.

Pornește de la prezumția de nevinovăție

Nu considera automat că o inundație a vecinului de la etajul de deasupra, de exemplu, este un act intenționat. Poate fi un accident generat de o defecțiune la instalațiile sanitare care nu putea fi prevenită.

Ascultă și problemele vecinului

Este important să discuți cu vecinul în momentul în care apare o problemă. În același timp, este important să-l și asculți. Se poate să semnaleze aspecte care ți-au scăpat din vedere, aspecte care duc la o rezolvare mai rapidă a problemei.

Consultă regulile înainte să acționezi

Dacă în urma discuțiilor problemele persistă, nu acționa la impuls. Întotdeauna consultă regulile înainte de face orice pas înspre constrângerea vecinului să acționeze în direcția rezolvării problemei.

Apelează la ajutorul autorităților

În cazul în care constați o încălcare flagrantă a regulilor, apelează la ajutorul autorităților competente. Doar autoritățile vor putea constrânge părțile responsabile să se orienteze către rezolvarea problemei.

5 actualizări pentru bucătărie care îi vor schimba aspectul și funcționalitatea

De cele mai multe ori, actualizarea bucătăriei este un proiect destul de costisitor și care implică lucrări complexe. Totuși, dacă nu dispui de bugetul necesar pentru a schimba fața bucătăriei tale, există și soluții mai accesibile care pot acea un impact pozitiv major asupra aspectului și funcționalității spațiului.

Astfel, cu un efort minim și cu un buget accesibil se pot face câteva actualizări care vor oferi o nouă imagine bucătăriei.

Dulapurile și sertarele

Un prim pas ar fi înlocuirea ușilor dulapurilor și a fețelor sertarelor. Această schimbare va avea un impact major asupra mobilierului din bucătărie care va primi un cu totul alt look, în funcție de materialul ales pentru noile uși. Astfel, dacă se folosește un MDF lucios, bucătăria va primi imediat un aspect modern, dar dacă se optează pentru o abordare clasică se poate alege un model de uși de lemn.

Înlocuirea faianței

Înlocuirea părții faianțate dintre blat și corpurile suspendate va aduce o schimbare majoră. Procesul este unul destul de simplu deoarece s-ar putea să nu necesite înlăturarea faianței vechi. Chiar și în cazul în care va trebui înlăturată faianța veche, procesul nu este unul costisitor și de durată, mai ales în cazul bucătăriilor obișnuite din apartamentele de bloc.

Rafturile

Înlocuirea corpurilor suspendate cu rafturi deschise va intensifica senzația de spațiu. Implicit, percepția asupra spațiului bucătăriei se va schimba radical. Spre deosebire de corpurile suspendate închise, rafturile obligă la ordine și, implicit, la asimilarea de obiecte inutile pe care corpurile închise le pot ascunde cu ușurință.

Iluminatul

De multe ori, un element simplu, cum ar fi un corp de iluminat poate schimba radical aspectul unei încăperi. Așadar, chiar și schimbarea corpului de iluminat, sau adăugarea de lumini discrete în diferite părți ale bucătăriei, poate schimba radical confortul vizual pe care îl oferă încăperea.

Mânerele sertarelor și dulapurilor

Este probabil cea mai simplă actualizare care poate fi făcută într-o bucătărie, dar va ave un impact pozitiv simțitor asupra aspectului general al încăperii.

5 elemente pentru integrarea tehnologiei smart home în locuință

Tehnologia smart home propune o serie de produse care transformă spațiul de locuit și vin cu o serie de beneficii pentru locatari. Cu cât studiezi mai mult opțiunile disponibile pe piață, cu atât e mai greu să te decizi de unde să începi integrarea. Este recomandată o integrare treptată, începând cu elemente de bază, după care să se progreseze către o conectare în profunzime a elementelor spațiului locativ.

Poți începe procesul de transformare a locuinței într-una inteligentă de la cele 5 elemente pe care le vom descrie mai jos.

1. Asistentul vocal

Modul cel mai accesibil prin care proprietarii încep să adopte tehnologia smart home este asistentul vocal. Cele mai populare alternative sunt dispozitivele Amazon Echo și Google Home Assistant. Aceste dispozitive vin într-o serie de variante, de la cele de bază, până la cele avansate, dotate cu display-uri pe care utilizatorii pot rula materiale media și pot afla o serie de alte informații, doar solicitându-le prin comandă vocală. Mai mult, prin aceste dispozitive pot fi controlate și alte aparate din casă dacă sunt compatibile.

2. Termostatul inteligent

Acest dispozitiv este din ce în ce mai răspândit printre utilizatorii din România, în condițiile în care o mare parte dintre locuințe au asigurată încălzirea printr-o centrală proprie. Termostatul inteligent permite o serie de setări ale temperaturii interioare, astfel încât locatarul să beneficieze de un maxim de confort în condițiile unei utilizări eficiente a energiei.

3. Interfonul video

Este deja integrat la o serie de blocuri noi, dar și la case individuale. Este un element care a devenit din ce în ce mai accesibil în ultima perioadă și se dovedește util deoarece utilizatorul poate vedea și de la distanță cine este la ușă. Dotarea locuinței cu un astfel de dispozitiv este un plus din perspectiva siguranței.

4. Iluminatul inteligent

A devenit deja foarte popular deoarece permite o iluminare personalizată și economică a locuinței. De asemenea, se dovedește utilă atunci când este nevoie de reglarea intensității sau atunci când proprietarii sunt plecați de acasă și pot aprinde luminile de la distanță pentru a simula faptul că locuința nu este goală.

5. Prizele inteligente

Sunt un element care facilitează utilizarea inteligentă a energiei. Astfel, utilizatorul are posibilitatea să facă o serie de automatizări prin care să controleze funcționarea dispozitivelor mai puțin inteligente din locuință.

Cea mai bună perioadă din an pentru vânzarea unei locuințe

În contextul actual al pieței imobiliare este extrem de greu de determinat perioada ideală pentru o scoate la vânzare o proprietate rezidențială. Cel puțin în marile centre urbane din țară cererea este una foarte activă, peste capacitatea ofertei de a o acoperi, așa că vânzările se finalizează destul de repede.

Chiar dacă cererea este una în creștere, iar oferta nu reușește să țină ritmul, cumpărătorii sunt mai exigenți și s-ar putea să studieze mai mult timp, să analizeze în detaliu toate variantele disponibile până când să ajungă să ia o decizie de cumpărare. Acest proces de căutare și selecție se derulează pe tot parcursul anului, iar decizia poate veni în orice moment al anului.

Totuși, se poate identifica o perioadă în care cumpărătorii se arată mai activi. Deși se pot înregistra variații de la an la an, perioada în care se înregistrează cele mai multe tranzacții imobiliare este cuprinsă între lunile aprilie și iunie.

De ce această perioadă este preferată de cumpărători?

În perioada aprilie-iunie, cumpărătorii care au început căutările din anul precedent încep să se simtă presați în ceea ce privește luarea unei decizii. La această presiune intervine și apariția unui nou val de cumpărători potențiali care încep să vizioneze locuințe, ceea ce stimulează și spiritul concurențial. Așadar, perioada este favorabilă pentru luarea unei decizii finale.

Pe de altă parte, din punctul de vedere al condițiilor meteo este un interval perfect pentru acțiunile de amenajare/renovare dacă este nevoie. Echipele de muncitori sunt mai libere în această perioadă și se pot ocupa mai prompt de proiectul de renovare al unui apartament sau al unei case.

Pentru familiile cu copii de vârstă școlară perioada este ideală deoarece pot să facă mutarea în timpul verii, atunci când și copiii sunt în vacanță, evitând astfel disconfortul provocat de această acțiune.

Timpul mediu de vânzare al unui apartament în Brașov variază în funcție de factori specifici cum ar fi prețul sau zona. În timp ce locuințele din zonele rezidențiale liniștite sau centrale nu petrec mult timp pe piață, cele aflate în cartiere periferice în care domină blocurile vechi, au o perioadă de listare mai lungă.

Mirosurile neplăcute, o capcană imobiliară în care nu ai vrea să aluneci

Chiar dacă ți se pare că ai găsit locuința ideală, nu te avânta să finalizezi achiziția până când nu ai analizat cu atenția toate detaliile. Da, ai studiat spațiul, compartimentarea, știi deja cum îți aranjezi mobila, dar s-ar putea să fie unele aspecte mai puțin vizibile care ar putea să-ți scape. Mirosurile neplăcute ar putea fi unele dintre aceste aspecte.

Este posibil ca în timpul vizionării să nu fi simțit nimic neobișnuit, dar asta nu înseamnă că nu ar putea să apară mirosuri care, pe termen lung, ar putea altera calitatea vieții. Așadar, fă vizite repetate în zonă pentru a vedea dacă sunt elemente care ar putea crea acest disconfort. Mai jos, ai câteva elemente cărora ar trebui să le acorzi atenție.

Atenție la calitatea aerului din zonă

Calitatea aerului este esențială. Chiar dacă nu o poți determina fără o aparatură specială, bazează-te pe simțuri. Dacă simți un miros neplăcut atunci când mergi la vizionare, ar trebui să îi descoperi originea. Poate fi ceva trecător, dar dacă este un miros permanent generat de deșeuri sau de o activitate industrială din zonă, s-ar putea să fi o problemă. De obicei, în zonele limitrofe ale orașelor pot apărea asemenea probleme.

Mirosuri generate de imobil

Ghena izolată necorespunzător sau instalațiile vechi sau care nu au fost executate așa cum trebuie, pot fi surse de mirosuri neplăcute. Din păcate, mirosurile provenite din aceste surse nu prea pot fi eliminate, așa că vor fi o sursă permanentă de disconfort. Este posibil ca doar apartamentul pe care îl ai în vedere să sufere de acest element de disconfort, așa că o igienizare completă ar putea fi remediul.

Discută cu vecinii

Discuțiile cu vecinii sunt, de cele mai multe ori, extrem de relevante pentru descoperirea viciilor ascunse. Urmărește să inițiezi o discuție cu unii dintre vecini pentru a afla detalii despre ceea ce înseamnă locuirea în clădirea vizată.

Vrei să închiriezi? Cum arată chiriașul ideal?

Înainte de a demara procesul de promovare a proprietății pentru închiriere are trebui să determini profilul chiriașului ideal. Acest lucru este important mai ales dacă te interesează un contract de închiriere pe o perioadă lungă.

Portretul chiriașului ideal necesită luare în considerare a unor serii de criterii atât din perspectiva tipului proprietății oferite spre închiriere, cât și din cea a preferințelor subiective ale proprietarului.

Tipul locuinței

Este foarte important să determini cărui tip de chiriași se potrivește spațiul disponibil. Dacă este un spațiu care poate primi destinații multiple, este cu atât mai bine deoarece se extinde plaja de chiriași potențiali. În schimb, dacă ai o garsonieră în vecinătatea campusului dintr-un oraș universitar, chiriașii vor fi studenții.

În același timp, un apartament cu 2 camere este potrivit pentru un cuplu de tineri, dar nu va fi potrivit pentru o familie care are copii.

Situația financiară a chiriașului

Este foarte important, pentru o închiriere pe termen lung să afli dacă potențialul chiriaș are o stabilitate financiară. Va trebui să-și asume lunar chiria precum și alte cheltuieli aferente locuirii. În același timp, este important să afli dacă persoana respectivă are datorii, credite în derulare care pun presiune pe bugetul său lunar. În cazul unei situații financiare precare, vei putea ajunge sa nu-ți achite chiria și nici restul cheltuielilor.

Starea locuinței

Dotările locuinței sunt importante pentru determinarea unei tipologii de chiriaș. De exemplu, o locuință mobilată și utilată complet va fi atractivă atât pentru chiriași care vor să stea o perioadă redusă, dar și pentru cei care vor să-și asume un angajament pe termen lung. Totodată, o locuință nemobilată și neutilată va atrage mai degrabă un chiriaș dispus să investească pentru a-și asigura confortul, ceea ce poate însemna o deschidere mai mare către un contract pe termen lung.

Cum gestionezi problemele cu vecinii?

Mai devreme sau mai târziu, în special la bloc, apar o serie de probleme cu vecinii. Indiferent că este vorba de o inundație, de o problemă la spațiile comune, de o reparație ale cărei costuri trebuie suportate de mai multe părți sau de discuții contradictorii legate de elemente care provoacă disconfort, ca locatar într-un condominium, trebuie să știi cum trebuie să abordezi aceste probleme, astfel încât să se ajungă la o rezolvare rapidă.

Asigură-te că nu ești un vecin problemă

Înainte de a reclama comportamentul altor vecini, asigură-te că nu ești tu cu „musca pe căciulă”. Atât timp cât tu nu respecți regulile de bun simț și cele de locuire într-un bloc de apartamente, nu ai legitimitate în reclamarea comportamentul celorlalți vecini.

Rezolvarea amiabilă

Pornește de la ideea că orice s-a întâmplat este o greșeală, că vecinul este bine intenționat și încearcă să ai o abordare calmă, care să ducă la o rezolvare amiabilă a problemei. Așadar, inițiază o discuție, propune soluții și ascultă ce au de spus și celelalte părți.

Empatie față de problemele vecinului

Este important ca rezolvarea problemelor să se deruleze într-o notă constructivă, puțină empatie nu strică. Astfel, reușești să înțelegi mai bine problema reclamată, să te pui în situație și să găsești o soluție viabilă.

Documentează tot

Ideal ar fi să nu fie implicată o terță parte în rezolvarea problemelor între vecini. Totuși, dacă rezolvarea amiabilă nu este posibilă, ar trebui să te pregătești pentru a urma căile legale. De aceea este important să ai o documentare exactă a problemei, dar și a discuțiilor.

Studiază legea înainte de a porni o acțiune în justiție

Înainte de amenința cu o acțiune în justiție, studiază legile pe care le încalcă vecinul și modalitățile de atac. După ce ai înțeles situația, discută cu un avocat pentru a te asigura că ai înțeles corect și pentru a reprezenta în fața judecătorului.