2014 oferă motive de optimism vânzătorilor

Anul 2014 se anunță unul în care vânzătorii au motive să fie optimiști. Piața imobiliară, blocată în ultimii ani, arată primele semne puternice de revenire. Previziunile în ceea ce privește cererea arată un apetit crescut al cumpărătorilor pentru locuințe, iar posibilitățile de finanțare devin din ce în ce mai flexibile și mai accesibile pentru cumpărătorul potențial de locuințe.

Optimismul în creșterea numărului de tranzacții imobiliare realizate în 2014 s-a resimțit încă din primele săptămâni ale anului. Conform Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu pentru apartamentele scoase la vânzare în primele trei săptămâni ale anului a crescut cu 1%, ajungând la 908 euro pentru metrul pătrat. Dacă ne uităm la marile orașe oscilațiile au fost atât ascendente, cât și descendente și s-au manifestat cu precădere pe segmentul de locuințe noi. Prețurile la apartamentele în blocuri vechi au rămas constante. Chiar dacă s-a înregistrat o tendință de creștere, nu înseamnă că se va menține pe termen lung. Cumpărătorul este sensibil la preț, iar o creștere susținută ar dăuna cu siguranță cererii. În plus, cumpărătorul ar putea să nu se mai încadreze pentru o finanțare care să acopere valoarea spațiului locativ pe care îl dorește, sau creditul să pună o presiune financiară prea mare, motive pentru care ar putea să renunțe la orice plan de achiziție.

În ceea ce privește vânzătorii, chiar dacă au toate motivele să fie optimiști, piața nu este într-o perioadă de „convalescență” după șocul suferit în ultimii ani, iar recuperarea este una de durată. Menținerea prețurilor și politicile de încurajare a creditării pot susține revigorarea pieței în orașele mari, cu potențial de investiții, unde veniturile au nivel ridicat, permițând astfel tinerilor să se califice pentru un credit ipotecar.

Oferta de apartamente de vânzare în Brașov și în zonele limitrofe se încadrează în tendințele înregistrate la nivel național, atât în ceea ce privește prețurile cât și apetitul și disponibilitatea cumpărătorilor potențiali pentru achiziții de proprietăți.