achizite locuinte-decizii

4 argumente în favoarea închirierii unei locuințe

De multe ori, cumpărătorii se pripesc în luarea deciziei de cumpărare a unei locuințe, iar o decizie luată fără o analiză amănunțită a argumentelor pro și contra se poate transforma într-o investiție nerentabilă. De aceea, înainte de a cumpăra o locuință în scop locativ, poate ar fi mai benefică o perioadă de locuire în chirie astfel încât angajamentul de cumpărare să fie unul cu beneficii imediate, dar și pe termen mediu și lung.

Sunt patru argumente care sunt ignorate frecvent. Așadar, dacă le identifici, ar fi bine să mai aștepți puțin până să faci o achiziție imobiliară cu scop rezidențial.

1. Ești la începutul vieții profesionale

Începutul carierei profesionale nu este un moment ideal pentru contractarea unui credit imobiliar. Ar pune o presiune financiară prea mare asupra venitului lunar și un angajament pe termen lung pentru care s-ar putea să nu ai maturitatea financiară necesară pentru a ți-l asuma. Chiar dacă ai un venit consistent, caută o chirie cât mai redusă și încearcă să economisești.

2. Venitul nu este stabil

Lipsa unui venit stabil face din asumarea unui credit imobiliar o responsabilitate mult prea mare, mai ales dacă ești pe cont propriu, respectiv nu ai un partener de viață cu care să împarți această povară sau nu ai o susținere financiară consistentă din partea părinților.

3. Nu ești pregătit pentru asumarea responsabilității unui credit

Contractarea unui credit imobiliar presupune o disciplină financiară pe termen lung. Plata ratelor lunare poate fi suportată cu dificultate de către tineri la început de carieră, chiar dacă au venituri mult peste medie. Un credit pe termen lung poate fi asumat doar atunci când se ajunge la stabilitate atât din perspectivă financiară, cât și din cea personală.

4. Ai în vedere varianta unei relocări

Achiziția unui apartament presupune și stabilitate din punctul de vedere al localității care îți oferă cele mai bune oportunități de carieră. Dacă plănuiești să te muți în alt oraș sau într-o altă țară, este posibil ca o achiziție imobiliară cu ajutorul unei finanțări să nu fie o alternativă viabilă. Totuși, dacă veniturile o permit, plasarea unei investiții într-un bun imobiliar poate fi o decizie inspirată.