809 euro/mp: prețul mediu al unui apartament vechi în Brașov

BrasovConform celui mai recent studiu de piață realizat de către compania Darian și publicat de Capital.ro, prețul mediu al apartamentelor vechi din cele 40 de orașe reședință de județ a crescut cu 0,1% în primele șase luni ale acestui an, ajungând la 674 euro/mp. În acest context se marchează o tendință ascendentă a prețurilor din cele mai importante ramuri ale pieței imobiliare românești.

Analiza de piață relevă o serie de semnale pozitive ale revenirii domeniului, după o perioadă destul de lungă de apatie. Pe lângă o creștere a interesului și a disponibilității cumpărătorilor, investitorii încep să devină din ce în ce mai încrezători. Astfel piața din România atrage noi investiții și stimulează dezvoltatorii să reia proiectele aflate în hibernare. Previziunile indică un mediu favorabil pentru demararea unor investiții majore, atât în apropierea Capitalei, cât și în țară. Bineînțeles, vor fi evitate greșelile din trecut, deoarece, confirm specialiștilor, piața imobiliară din țara noastră a trecut de pragul maturizării. Acțiunile sunt mai controlate, mai analizate și cu o asumare moderată a riscurilor. În plus, deși prețurile par să se fi încadrat pe o tendință ascendentă pronunțată, este puțin probabil să se ajungă la nivelul din perioada boom-ului deoarece, spun specialiștii, piața imobiliară din România a trecut de pragul maturității.

Pentru un apartament vechi în Brașov, evoluția prețurilor s-a încadrat în tendințele naționale. Astfel, prețul mediu înregistrat pentru proprietățile în construcții vechi din orașul de sub Tâmpa a fost de 809 euro/mp în prima jumătate a anului în curs, în creștere de la 803 euro în semestrul al doilea din 2014 și de la 800 de euro în primul semestru din anul trecut. Astfel se poate remarca o creștere anuală de 1,1%. Dacă am compara cu evoluția prețurilor în ultimii 7 ani, scăderea preturilor în perioada 2008 – 2015 este de 41%.