apartament-costuri

Anticiparea costurilor neașteptate la achiziția primei locuințe

Cumpărătorii care sunt la prima achiziție imobiliară sunt, de cele mai multe ori, surprinși de costurile neprevăzute care apare în derularea tranzacției. Din cauza acestor costuri, bugetul disponibil pentru achiziție ajunge să fie insuficient.

Economisirea sumei necesare pentru avans și cunoașterea prețului de achiziție al locuinței vizate nu sunt elemente suficiente pentru a avea o viziune clară și detaliată asupra a ceea ce înseamnă achiziția unei locuințe. Odată cu achiziția în sarcina cumpărătorului intervin o serie de alte costuri, cum ar fi taxele notariale, taxele pentru administrarea dosarului de credit, precum și o serie de alte costuri suplimentare care vin odată cu mutarea.

Taxele notariale sunt calculate în funcție de valoarea locuinței și pot fi destul de consistente, așa că are fi bine ca, în momentul în care te decizi să cumperi o locuință, să te documentezi în legătură cu aceste aspecte.

Starea locuinței este un alt aspect care poate presupune costuri suplimentare. Chiar și în cazul unui apartament le cheie, este posibil să fie nevoie de unele retușuri sau de unele schimbări pentru ca locuința să se adapteze nevoilor specifice ale viitorilor locatari. Așadar, este recomandat ca, în timpul vizionării unei locuințe să-ți formezi deprinderea de a te uita după unele vicii care ar putea genera costuri suplimentare.

Pe lângă aceste costuri suplimentare neprevăzute și imediate există și altele care se vor resimți după mutare. Costurile curente cu utilitățile pot deveni o problemă în condițiile în care imobilul nu are o eficiență energetică foarte bună. Aceste costuri se resimt în special iarna când funcționează încălzirea. Cere câteva facturi de utilități pentru a avea o estimare asupra bugetului lunar de care vei avea nevoie.

Identificarea costurilor neprevăzute este esențială pentru a lua o decizie de cumpărare informată și sustenabilă din perspectiva financiară.