Brașovul oferă oportunități favorabile pentru investiții imobiliare

Ultimele șase luni au îmbunătățit accesibilitatea locuințelor dom România. Sincronizarea între venituri, posibilități de creditare și prețurile locuințelor începe să se contureze din ce în ce mai accentuat, lucru care se poate resimți în reacțiile pieței. Astfel, familiile cu venituri medii pot accesa credite în condiții avantajoase în vederea achiziționării unei locuințe. Peisajul pieței imobiliare din România pare mult mai optimist decât în ultimii ani, ceea ce ar putea duce, în următoarele luni la o creștere a nivelului cererii.

Conform unui studiu publicat de Capital.ro, în raportul dintre venituri și prețul mediu al unui apartament este favorabil pentru obținerea unui credit prin programul Prima Casă. Dacă aplicația pentru finanțare vine din partea unei familii de două persoane, acordarea creditului nu ar trebui să fie o problemă.

Același studiu situează prețul mediu al unui apartament de 50mp la 40.150 euro, mult sub prețul mediu al unui apartament similar în Cluj-Napoca, unde se ajunge la 47.700 de euro. Diferența prețului mediu se reflectă și în rata lunară care, în Cluj-Napoca, este de 230 euro, în timp ce în Brașov ajunge la 193 euro, în condițiile în care venitul mediu sub Tâmpa este de 338 euro, iar în Cluj-Napoca de 379 euro.

Dacă luăm în considerare prețul mediu al apartamentelor pe care îl avem în Brașov, gradul de îndatorare este destul de ridicat, chiar și pentru o familie cu două venituri care se încadrează în valorile medii locale. Cu toate acestea, contextul este unul favorabil achizițiilor deoarece oferta este variată și pot fi găsite cu oarecare ușurință apartamente pentru „toate buzunarele”. Apetitul pentru proprietate al posibililor cumpărători există, proprietarii și dezvoltatorii sunt deschiși la negocieri, iar sursele de finanțare par să devină mai flexibile și mai accesibile unei categorii mai largi de venituri.

Majoritatea cumpărătorilor preferă locuințele construite în ultimii 4-5 ani, iar oferta de apartamente noi din Brașov poate satisface exigența cererii.