vanzare-apartament-brasov

Cea mai bună perioadă din an pentru vânzarea unei locuințe

În contextul actual al pieței imobiliare este extrem de greu de determinat perioada ideală pentru o scoate la vânzare o proprietate rezidențială. Cel puțin în marile centre urbane din țară cererea este una foarte activă, peste capacitatea ofertei de a o acoperi, așa că vânzările se finalizează destul de repede.

Chiar dacă cererea este una în creștere, iar oferta nu reușește să țină ritmul, cumpărătorii sunt mai exigenți și s-ar putea să studieze mai mult timp, să analizeze în detaliu toate variantele disponibile până când să ajungă să ia o decizie de cumpărare. Acest proces de căutare și selecție se derulează pe tot parcursul anului, iar decizia poate veni în orice moment al anului.

Totuși, se poate identifica o perioadă în care cumpărătorii se arată mai activi. Deși se pot înregistra variații de la an la an, perioada în care se înregistrează cele mai multe tranzacții imobiliare este cuprinsă între lunile aprilie și iunie.

De ce această perioadă este preferată de cumpărători?

În perioada aprilie-iunie, cumpărătorii care au început căutările din anul precedent încep să se simtă presați în ceea ce privește luarea unei decizii. La această presiune intervine și apariția unui nou val de cumpărători potențiali care încep să vizioneze locuințe, ceea ce stimulează și spiritul concurențial. Așadar, perioada este favorabilă pentru luarea unei decizii finale.

Pe de altă parte, din punctul de vedere al condițiilor meteo este un interval perfect pentru acțiunile de amenajare/renovare dacă este nevoie. Echipele de muncitori sunt mai libere în această perioadă și se pot ocupa mai prompt de proiectul de renovare al unui apartament sau al unei case.

Pentru familiile cu copii de vârstă școlară perioada este ideală deoarece pot să facă mutarea în timpul verii, atunci când și copiii sunt în vacanță, evitând astfel disconfortul provocat de această acțiune.

Timpul mediu de vânzare al unui apartament în Brașov variază în funcție de factori specifici cum ar fi prețul sau zona. În timp ce locuințele din zonele rezidențiale liniștite sau centrale nu petrec mult timp pe piață, cele aflate în cartiere periferice în care domină blocurile vechi, au o perioadă de listare mai lungă.