Construcțiile rezidențiale, în scădere în 2013

Anul trecut a fost unul mai slab din punctul de vedere al construcțiilor rezidențiale finisate. Tendința descrescătoare s-a manifestat la nivelul întregii țări, cu o manifestare mai accentuată în partea de nord-vest a țării, în timp ce zona București-Ilfov a înregistrat o scădere mai redusă. Datele au fost prezentate în cel mai recent raport referitor la sectorul construcțiilor publicat de Institutul Național de Statistică (INS).

În regiunea de dezvoltare Centru, în care se regăsește și Brașovul scăderea a fost una ponderată, având în vedere valorile maxime și minime ale scăderilor înregistrate pe regiuni, la nivel național. În nord-vest, scăderea diferența dintre locuințele finalizate în al patrulea trimestru din 2012 și cele finalizate în ultimele trei luni ale lui 2013 a fost de 900 de locuințe, în timp ce în vest, diferența a fost de doar 61 de locuințe finalizate. Zona centrală s-a situat la o diferență de 208 locuință între cele două perioade.

Un fenomen interesant manifestat la nivel național este tendința de mutare a construcțiilor noi din mediul urban către mediul rural, această tendință manifestându-se mai puternic la sfârșitul anului 2013 decât în perioada similară din 2012. Astfel dacă în 2012 locuințele noi finalizate în mediul rural reprezentau 56,3% din totalul de locuințe terminate, în 2013, proporția a ajuns la 56,8%. Aceste proporții arată o migrație din ce în ce mai pronunțată către mediul rural. Majoritatea celor care vor să-și achiziționeze o locuință caută să scape de agitația urbană și să locuiască într-un mediu în care se pot relaxa cu adevărat odată ce și-au finalizat sarcinile de serviciu.

Oferta de apartamente noi în Brașov este una care ar putea satisface cu ușurință nevoia de liniște. În zonele rurale din apropierea orașului sunt ansambluri rezidențiale care propun condiții optime de confort. Cei care optează pentru astfel de soluție rezidențială vor trebui să facă însă unele compromisuri, în special în ceea ce privește soluțiile de transport până în oraș.