probleme intre vecini

Cum gestionezi problemele cu vecinii?

Mai devreme sau mai târziu, în special la bloc, apar o serie de probleme cu vecinii. Indiferent că este vorba de o inundație, de o problemă la spațiile comune, de o reparație ale cărei costuri trebuie suportate de mai multe părți sau de discuții contradictorii legate de elemente care provoacă disconfort, ca locatar într-un condominium, trebuie să știi cum trebuie să abordezi aceste probleme, astfel încât să se ajungă la o rezolvare rapidă.

Asigură-te că nu ești un vecin problemă

Înainte de a reclama comportamentul altor vecini, asigură-te că nu ești tu cu „musca pe căciulă”. Atât timp cât tu nu respecți regulile de bun simț și cele de locuire într-un bloc de apartamente, nu ai legitimitate în reclamarea comportamentul celorlalți vecini.

Rezolvarea amiabilă

Pornește de la ideea că orice s-a întâmplat este o greșeală, că vecinul este bine intenționat și încearcă să ai o abordare calmă, care să ducă la o rezolvare amiabilă a problemei. Așadar, inițiază o discuție, propune soluții și ascultă ce au de spus și celelalte părți.

Empatie față de problemele vecinului

Este important ca rezolvarea problemelor să se deruleze într-o notă constructivă, puțină empatie nu strică. Astfel, reușești să înțelegi mai bine problema reclamată, să te pui în situație și să găsești o soluție viabilă.

Documentează tot

Ideal ar fi să nu fie implicată o terță parte în rezolvarea problemelor între vecini. Totuși, dacă rezolvarea amiabilă nu este posibilă, ar trebui să te pregătești pentru a urma căile legale. De aceea este important să ai o documentare exactă a problemei, dar și a discuțiilor.

Studiază legea înainte de a porni o acțiune în justiție

Înainte de amenința cu o acțiune în justiție, studiază legile pe care le încalcă vecinul și modalitățile de atac. După ce ai înțeles situația, discută cu un avocat pentru a te asigura că ai înțeles corect și pentru a reprezenta în fața judecătorului.