cartier

De ce un cartier bun trebuie să fie și „prietenos” cu pietonii

Cartierul joacă un rol important în alegerea unei locuințe. Pe lângă o serie de caracteristici pe care trebuie să le aibă și o serie de facilități pe care trebuie să le ofere, mai trebuie să prezinte un aspect important: optimizarea pentru traficul pietonal.

În mod „tradițional” cartierele din Brașov dar și din celelalte orașe mari din România sunt sufocate de mașini parcate pe trotuare, ceea ce reduce drastic spațiul disponibil traficului pietonal. Deficitul de locuri de parcare, dar și, în unele cazuri, lipsa de disponibilitate din partea oamenilor de a parca mai departe de ușa scării de bloc, îngreunează deplasarea pe jos prin cartier.

Un cartier care poate asigura o calitate superioară a vieții trebuie să ofere spații pentru petrecerea timpului liber, facilități medicale, instituții de învățământ și zone comerciale, dar și infrastructura pietonală pentru ca aceste puncte de interes să poată fi accesate în siguranță și pe jos.

Așadar, dacă plănuiești să achiziționezi o locuință în Brașov, evaluează cartierul din perspectiva pietonului, după următoarele criterii:

  • locuri de parcare amenajate;
  • starea trotuarelor;
  • densitatea trotuarelor;
  • treceri de pietoni amenajate și iluminate;
  • limitatoare de viteză;
  • infrastructură pentru transport în comun pentru acces facil către alte zone ale orașului;
  • densitatea pietonilor pe străzile cartierului în diferite momente ale zilei.

Un cartier care oferă o infrastructură pietonală accesibilă și sigură este potrivit pentru familiile cu copii de vârstă școlară și preșcolară. Dacă cei de vârstă preșcolară sunt însoțiți de părinți către și dinspre grădiniță, la o vârstă școlară, copiii pot fi independenți, putând să meargă singuri către și dinspre școala din cartier, în condițiile în care cartierul este unul sigur pentru pietoni.