Pasul de la chiriaș la proprietar – când este bine să îl faci

Achiziția unei locuințe este o decizie majoră, de aceea trebuie acționat cu precauție. Totuși, oricât de precaut ai fi, trebuie să îți asumi o doză de risc. Piața imobiliară este una dinamică, evoluează, se mișcă, dezvoltă ni condiții care pot părea dezavantajoase, dar care vor face „reglaje fine” în punctele esențiale în care „angrenajul scârțâie”. Practic, nu există o rețetă perfectă a unei achiziții avantajoase din toate punctele de vedere, așa că fiecare tranzacție trebuie tratată personalizat.

În primul rând cumpărătorul potențial ar trebui să aibă o perspectivă clară asupra pieței. Așadar, dacă dorești să faci o achiziție în 2016, începutul de an ți-a dat încredere cu un debut „în forță” a programului Prima Casă și cu o piață care câștiga treptat încrederea cumpărătorilor. Odată cu revenirea în prim plan a „legii dării în plată” entuziasmul s-a mai temperat, începând să fie înlocuit de incertitudine. Speculațiile privitoare la această lege și lipsa unor informații clare cu privire la aplicarea ei a determinat o reducere a ritmului tranzacțiilor.

Rezervele pe care cumpărătorii le au acum i-ar putea îndepărta de perspectiva achiziției unei locuințe în condițiile în care băncile anunță avansuri prohibitive în cazul în care legea va intra în vigoare. În momentul de față condițiile de creditare sunt încă accesibile, așa că nu există nici un motiv pentru care cumpărătorii care, după ce și-au analizat situația financiară consideră că își pot asuma presiunea unui credit pe termen lung, să nu aplice în vederea obținerii finanțării necesare pentru achiziționarea proprietății dorite. În plus, programul Prima Casă este activ, așa că poate fi accesat.

În 2016 vom putea asista la niște schimbări în piață, dar este puțin probabil ca acestea să aducă abordări radical diferite pentru toți actorii din imobiliare.