Prima Casa 2015 are un plafon de 2,5 miliarde de lei

Ministerul Finanțelor propune un plafon de 2,5 miliarde de lei pentru programul Prima Casă derulat în 2015. Suma ar putea fi completată de fondurile care nu au fost utilizate în urma derulării programului în anii trecuți.

Nu există încă o siguranță a plafonului deoarece stabilirea acestuia este încă în fază de proiect de hotărâre de Guvern, dar suma are toate șansele să fie aprobată în totalitate. La cele 2,5 miliarde de lei, programul de creditare Prima Casă 2015 va beneficia și de sumele care nu au fost cheltuite în anii trecuți, ceea ce va oferi posibilitatea acoperirii unui număr mai mare de solicitări. Conform tendințelor înregistrate pe piață, cumpărătorii vor manifesta, în acest an, un apetit sporit pentru achiziții, în special în mediul urban, în orașele cu o activitate economică susținută.

Bilanțul celor cinci ani de Prima Casă contabilizează 126.000 de credite în valoare totală de aproximativ 4,8 milioane de euro.

Creditele contractate prin programul Prima Casă, se adresează, în general tinerilor care au ajuns la un nivel de venit suficient, dar și la o vechime în muncă suficientă pentru a putea economisi suma necesară pentru avans. Într-un mediu economic sănătos, un tânăr poate ajunge să contracteze un credit imobiliar după aproximativ cinci ani de activitate profesională. Regula se aplică în special pentru cei angajați în companii multinaționale, unde creșterea venitului se face gradual, în funcție de experiență și performanțe.

De-a lungul celor cinci ani de derulare a proiectului, programul a influențat abordările dezvoltatorilor care, au conceput alternative locative în limitele plafonului maxim de creditare atribuit unui cumpărător prin Prima Casă. Astfel, s-a înregistrat o creștere a ofertei pentru apartamentele cu două sau trei camere cu prețuri până în 60.000 de euro.

Condițiile de vânzare a apartamentelor din Brașov, nu au constituit o excepție față de cele prezentate de celelalte centre urbane mari ale țării. Cumpărătorii de sub Tâmpa s-au orientat tot către oferte care se încadrau în Prima Casă.