apartament

Prima Casă nu a reuști să stimuleze interesul pentru locuințele ANL

Programul Prima Casă a relansat, practic, piața imobiliară prin stimularea vânzărilor pe segmentul rezidențial. În timp ce dezvoltatorii și proprietarii de apartamente în blocuri construite înainte de 1990 s-au bucurat din plin de beneficiile programului, nu același lucru se poate spune despre locuințele ANL. În 2014 au fost vândute doar 259 de imobile ANL la nivel național, ceea ce a dus la la un total de 692 de imobile vândute în ultimii șase ani de Agenția Națională pentru Locuințe prin Prima Casă.

Cumpărătorii nu par foarte interesați de ofertele ANL, orientându-se către unitățile locative noi, devvoltate în ansambluri rezidențiale moderne sau către apartamente în blocuri vechi care le oferă condițiile de care au nevoie. Probabil, locuințele ANL nu se bucură de încrederea și interesul cumpărătorilor datorită situațiilor în care au fost implicate aceste proiecte. Astfel, aceste locuințe au ajuns la o proporție infimă din totalul de 25.000 de locuințe achiziționate prin programul Prima Casă. Conform DezvoltatorImobiliar.ro, recordul negativ în materie de vânzări s-a înregistrat în județul Suceava, unde doar patru apartamente construite de către Agenția Națională pentru Locuințe și-au găsit proprietari.

Insuccesul locuințelor ANL vine în contextul în care o treime din plafonul alocat pentru Prima Casă în anul 2014 a fost orientat către aceste apartamente. În timp ce situația locuințelor ANL nu este una care să arate perspective de revenire, băncile au raportat vânzări peste așteptări de credite prin programul Prima Casă. De exemplu, BCR a raportat o creștere de 50% a vânzărilor de credite imobiliare în perioada septembrie 2014 – septembrie 2015. Celelalte instituții financiare active în România au raportat creșteri semnificative ale creditelor imobiliare contractate prin programul Prima Casă.