asigurare-locuinta

Propunere: plata impozitului pentru locuințe, condiționată de existența unei asigurări PAD

PAD este polița de asigurare obligatorie pentru locuințe, respectiv Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. Este ce mai simplă și mai accesibilă modalitate de a avea locuința protejată în cazul în care aceasta va suferi daune în urma unui fenomen natural violent. Pentru a-i determina pe cât mai mulți proprietari să-și asigure locuințele, autoritățile au lansat în spațiul public o discuție pe marginea unei propuneri legislative care condiționează accesul la plata impozitului pe locuință de existența unei astfel de polițe de asigurare obligatorii.

„Ne gândim la această variantă ca în momentul în care o persoană își plătește impozitul pentru locuință să prezinte și dovada existenței poliței PAD. Există o variantă. Eu cred în prevenție și mă încăpățânez să cred că în felul acesta vom rezolva cele mai multe probleme. Nu trebuie să amendăm oameni pentru că nu își fac poliță. Trebuie să îi convingem că dânșii sunt proprietari și este în avantajul dânșilor să își încheie această poliță de asigurare obligatorie”, a declarat Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul Forumului Internațional de Riscuri Catastrofale, conform DezvoltatorImobiliar.ro.

Vicepreședintele ASF a adăugat că obiectivul legii privind asigurarea obligatorie pentru locuințe nu a fost atins. Acesta a spus despre asigurarea PAD că este percepută greșit, de aceea se înregistrează o scădere a numărului de locuințe care au încheiate o astfel de poliță de asigurare. În luna septembrie numărul locuințelor asigurate a scăzut cu 3,5%, potrivit informațiilor furnizate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Măsura de condiționare a plății impozitului de deținerea unei polițe de asigurare PAD este una care vizează să determine proprietarii să-și asigure locuințele, cel puțin la un nivel minim.