Alternative sănătoase, eficiente și creative la izolațiile cu polistiren

Izolațiile termice cu polistiren sunt în prezent cea mai ieftină și mai fiabilă soluție pentru izolarea termică a clădirilor. Datorită acestor performanțe sunt trecute cu vederea efectele pe termen lung, care vor afecta negativ atât structura construcției, cât și sănătatea locatarilor. Impactul negativ se manifestă și la nivelul mediului înconjurător.

Orientarea către dezvoltarea durabilă și cercetările permanente în sensul protecției mediului au determinat dezvoltarea unor soluții alternative de izolații termice pentru clădiri, izolații care nu depășesc nivelul de cost al unei izolații deja tradiționale cu polistiren, dar contracarează efectele negative ale acestora. Dezvoltarea durabilă impune adoptarea unor soluții sustenabile în toate domeniile vieții, iar construcțiile reprezintă una din ariile cu potențial enorm pentru susținerea îmbunătățirii calității vieții printr-un mediu mai curat.

Una dintre alternative vine din partea a doi arhitecți clujeni care propun izolații din lână, cânepă sau grădini verzi prin care să schimbe imaginea blocurilor gri și atmosfera apăsătoare pe care aceste construcții o exercită asupra locatarilor. Soluțiile sunt aplicate cu succes în alte țări din lume, iar acum inovația a ajuns și în România, unde ar putea să se „împiedice” de reticența constructorilor dar și a beneficiarilor care, de obicei, nu sunt foarte deschiși la soluții tehnice noi, mai ales dacă au impresia că sunt testate pe spatele lor.

Izolația termică a unei clădiri este foarte importantă. În funcție de calitatea acesteia crește eficiența energetică a clădirii, iar consumul de resurse pentru încălzire scade semnificativ, eficientizând astfel și costurile. Alternativa izolării cu lână sau cânepă pare una viabilă, cu potențial de extindere la scară largă, fiind foarte probabil să ajungă la nivelul polistirenului. Totuși va trebui să prindă un „culoar” favorabil care să cuprindă finanțări europene și campanii de informare care să explice în detaliu beneficiile.

Până la implementarea la scară largă a unui sistem ecologic de izolații termice ar pute trece destul timp, de aceea nu ne putem aștepta ca în viitorul apropiat să găsim în oferta de imobiliare din Brașov clădiri izolate prin aceste metode.