Pandemia are un impact major și asupra domeniului imobiliar. Chiar dacă segmentul de construcții a avut o activitate intensă de-a lungul ultimelor luni, cererea pentru apartamente de închiriat este în scădere.
La nivel național, proprietarii sunt puși în fața unei situații neobișnuite. Mutarea activității academice în online oprește migrația de studenți către aceste centre. Implicit, locurile de cazare nu sunt la fel de solicitate, iar proprietarii de apartamente închiriat care, în alți ani aveau p rată de răspuns foarte mare imediat după publicarea anunțului, acum așteaptă lângă telefoanele care nu mai sună.
Ceea ce la un moment dat părea o investiție sigură, respectiv achiziția unei garsoniere sau a unui apartament cu 2 camere în vederea închirierii a devenit un joc al hazardului. În București, Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași, cele mai mari centre universitare ale țării, există acum o ofertă bogate de apartamente de închiriat, dar cererea a ajuns la un nivel net inferior față de cel manifestat în anii anteriori.
În ceea ce privește cererea pentru apartamente de închiriat din Brașov, aceasta rămâne la un nivel relativ stabil. Aici, tipologia chiriașului este diferită față de cea prezentă în pondere mare în orașele enumerate mai sus. În Brașov, cei care caută chirie sunt, de obicei tineri profesioniști la început de carieră într-una din companiile din oraș sau antreprenori din diverse domenii care se stabilesc la poalele Tâmpei. Atât timp cât economia locală funcționează, este susținută și cererea pentru chirii.
Totuși, există un domeniu care resimte efectele negative generate de pandemie. Închirierile de apartamente în regim hotelier înregistrează o scădere ușoară în această perioadă. Scăderea vine după o vară în care reorientarea planurilor de vacanță către destinații din țară a menținut la un nivel ridicat gradul de ocupare al acestor unități locative.