apartament-chirie

Cum evaluezi o chirie avantajoasă?

O chirie avantajoasă este mai mult decât suma lunară plătită proprietarului. Această sumă este punctul de plecare, dar trebuie evaluate și o serie de alte cheltuieli intervin care pot pune o presiune suplimentară pe bugetul chiriașului. De exemplu, un apartament în apropierea locului de muncă este o alternativă care poate aduce o economie importantă cu drumurile zilnice, dar dacă biroul este într-o zonă centrală, chiria lunară va fi mai consistentă. O evaluare amănunțită a situației se impune înaintea semnării contractului de închiriere.

Cartierul
În cazul în care nu cunoști cartierul, dar apartamentul prezintă un raport foarte bun confort – chirie, ar fi bine să te familiarizezi cu împrejurimile. Facilitățile comerciale, cele de servicii medicale, precum și școlile din zonă în cazul unei familii sunt atribute importante care contribuie la calitatea vieții. De asemenea, accesul la mijloacele de transport în comun este un criteriu important de evaluare a cartierului, precum și zonele verzi, parcurile sau facilitățile de petrecere a timpului liber.

Vârsta și starea clădirii
Ar trebui să fie un criteriu de evaluare important. Este recomandată o construcție nouă sau una veche, consolidată recent. În cazul în care optezi pentru o clădire veche care nu arată că a primit îmbunătățiri s-ar putea să te confrunți cu probleme, cum ar fi problemele cu instalațiile și canalizarea. Chiar dacă apartamentul de închiriat arată impecabil, trebuie evaluată clădirea în ansamblul astfel încât să ai o imagine clară asupra condițiilor în care ai putea să te muți.

Evaluează costurile lunare
Pe lângă chirie, costurile cu utilitățile sunt un alt aspect important. Acestea pot diferi foarte mult între apartamente similare, așa că cere facturile la utilități din ultimele luni. Ar fi important de studiat și facturile din timpul iernii când costurile generate de sistemul de încălzire pot fi semnificative.

Citește contractul
Un avantaj al chiriei este flexibilitatea pe care o oferă, respectiv posibilitatea de a te putea muta în orice moment dacă apare o oportunitate locativă mai bună. De aceea citește cu atenție contractul pentru a vedea dacă acesta nu include clauze care ar putea limita această libertate.