Certificatul energetic și tranzacțiile imobiliare

Din vara anului trecut, mai exact începând cu 20 iulie 2013, certificatul energetic a devenit obligatoriu pentru toate tranzacțiile imobiliare. Fie că este vorba de închiriere sau de vânzare/cumpărare, certificarea energetică a imobilului este absolut necesară. Acutul este un document birocratic suplimentar pe care vor trebui să-l obțină proprietarii pentru a putea finaliza o tranzacție imobiliară, indiferent de natura ei.

Odată cu apariția acestui document suplimentar, s-au ivit și o serie de discuții contradictorii în piață. În timp ce unele voci vorbeau despre o descurajare a tranzacțiilor imobiliare care păreau să se „dezmorțească“ după o criză acută, în timp ce alte voci aplaudau inițiativa motivând că este un argument în plus pe care proprietarul îl poate folosi în momentul tranzacției. Mai mult, va stimula lucrările de îmbunătățire a performanței energetice a clădirilor vechi, ceea ce ar contribui nu doar la modernizarea acestor clădiri ci și la îmbunătățirea aspectului exterior.

Văzut dintr-o perspectivă imparțială, certificatul energetic este o unealtă prin care proprietarul este obligat să-și întrețină proprietatea. Multe clădiri vechi sunt lăsate în paragină de proprietari care nu se implică în găsirea unei soluții pentru a-și îmbunătăți condițiile locative. Chiar și clădiri de patrimoniu sunt lăsate să se degradeze devenind un pericol atât pentru cei care locuiesc în ele, cât și pentru trecători care pot avea ghinionul să fie accidentați de o bucată de tencuială care nu mai face față testului vremii.

Certificatul este și un bun element informativ pentru cumpărător care va știi de la început dacă trebuie să facă investiții în sensul eficientizării energetice astfel încât să ajungă la cele mai bune condiții de confort, dar și la o optimizare a facturilor pentru utilități și întreținere.

De la introducerea certificatului energetic operațiunile de vânzare de apartamente în Brașov nu au fost influențate nici din perspectiva prețurilor și nici a disponibilității cumpărătorilor pentru achiziții imobiliare.